Rentevormen

Rentevormen

Effectief rentepercentage

Het effectieve rentepercentage geeft u de rente waarin alle kosten van de lening zijn opgenomen. Dit rentepercentage geeft een goed beeld van de lening en is daarom ideaal om leningen van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Maximale rente

Volgens de wet mogen kredietverstrekkers maar een bepaalde rente vragen. Dit is de wettelijke rente + 12%.

Boetevrij aflossen

Als u volgens de voorwaarden van de lening uw lening in 1 keer boetevrij mag aflossen kan dit voordelig zijn indien u een variabele rente heeft en de rente stijgt.

Aftrekbare rente

Alleen de rente over de hypotheek van uw eerste huis mag u aftrekken van de belasting. Rente die u betaalt over andere leningen zijn niet aftrekbaar. Ook het deel van uw hypotheeklening dat u niet voor uw huis gebruikt mag niet worden afgetrokken.

 

 

Vertragingsrente

Voordat u gaat lenen maakt u afspraken met de kredietverstrekker over de manier waarop u de lening gaat afbetalen. Als u niet binnen de afgesproken termijn uw lening terugbetaald mag de kredietverstrekker vertragingsrente aan u doorberekenen. De vertragingsrente mag niet hoger zijn dan de rente die u betaalt over uw afgesloten lening.

Actuele rentestanden leningen vergelijken

In de onderstaande tabel vindt u de actuele rentestanden van enkele maatschappijen. Leningvergelijk.net controleert met regelmaat de actuele rentestanden en neemt deze over, wij kunnen echter geen aansprakelijk aanvaarden voor de juistheid ervan. Rentes zijn weergegeven op jaarbasis.

Euribor rente

De Euribor rente is kortgezegd de rente die de banken interbancair (onderling) aan elkaar doorberekenen voor het lenen en uitlenen van geld. Dit wordt gemeten en dagelijks gepubliceerd op basis van de cijfers van banken (met een zeer goede kredietbeoordeling). De euribor cijfers zijn gekoppeld aan de ECB (Europese Centrale Bank) cijfers voor herfinancieringstransacties en de ontwikkeling van de eurobor rente is terug te vinden in de hypotheekrente van de variabele rente periode. Het is minder sterk gekoppeld aan andere afgeleide producten, zoals doorlopend krediet. Toch zou je bij het vergelijken van leningen een overeenkomst moeten zien in de trend van euribor ontwikkeling ten opzichte van de ontwikkeling van de rentestanden van een lening die je aan het vergelijken bent.