Persoonlijke lening

Persoonlijk lening

Een persoonlijke lening houdt in dat het te lenen bedrag vast staat. De rente die is afgesproken met de kredietverstrekker zal ook niet veranderen tijdens de looptijd van de lening. Bij een persoonlijke lening betaalt u iedere maand een aflossing en rente over de schuld die nog open staat. Omdat u geen zekerheid voor de lening biedt zal de rente vaak hoger zijn dan bij een hypothecaire lening. De rente zal echter wel lager zijn dan bij een doorlopend krediet omdat de rente bij een doorlopend krediet wel variabel is en dit betekent dat de hypotheekverstrekker een groter risico loopt dat de hypotheekgever (leningnemer) bij een stijgende rente niet aan zijn maandelijkse lasten kan voldoen bij dan wanneer de rente vaststaat.

 

 

Nadelen persoonlijke lening

Als u een persoonlijke lening vervroegd wilt aflossen brengt dit bijna altijd extra kosten met zich mee. De kredietverstrekker loopt namelijk rente mis en zal hiervoor gecompenseerd willen worden. Tot 40.000 euro heeft u het wettelijke recht om uw persoonlijke lening vervroegd af te lossen. Dit betekent echter niet dat er geen boete aan verbonden mag zijn. Boven de 40.000 euro zal de mogelijkheid tot vervroegde aflossing van de persoonlijke lening moeten zijn overeengekomen met de kredietverstrekker.

Voordelen persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening is naast de relatief lagere rente, dat de looptijd van de lening vaststaat en het termijnbedrag. Als leningnemer zult u dus geen verrassingen krijgen. Doordat de rente en de looptijd vaststaan is de persoonlijke lening uitermate geschikt voor de aanschaf van producten waarvan de gebruiksduur kan worden bepaald zoals een auto. De looptijd van de lening kan zo gemakkelijk op de gebruiksduur van het product worden afgestemd wat ervoor zorgt dat u niet nog voor de lening van een auto aan het betalen bent terwijl de auto al niet meer in gebruik is. De nadelen van persoonlijke leningen zijn dat ze weinig flexibel zijn. Als u meer geld nodig heeft moet u een nieuwe persoonlijke lening afsluiten. Het vroegtijdig aflossen van de lening heeft tot gevolg dat u een boete moet betalen en de rente is hoger dan bij een doorlopend krediet.

Waar afsluiten?

Bijna alle kredietverstrekkers verstrekken persoonlijke leningen. In 2010 lagen de rentetarieven van de grote aanbieders zoals ING, Santander, Freo en SNS voor een krediet van 15.000 euro met een looptijd van 60 maanden tussen de 6.90% en 9.5%. Bij de adverteerders op deze website kunt u meestal direct een offerte opvragen voor een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening - direct afsluiten, goedkoop?

De persoonlijke lening is een overeenkomst waarbij u afspreekt wat de looptijd is van het geldbedrag dat ontleend wordt. Na het afsluiten van de lening ontvangt u het volledige bedrag dat geleend wordt en vervolgens begint u maandelijks een vast bedrag af te betalen. Dit vaste bedrag bestaat uit rente en uit een gedeelte aflossing. Indien de rente stijgt tijdens de looptijd van uw lening doet u een goede zaak omdat de rente voor het volledige verloop van de terugbetaling dezelfde blijft. Ook de looptijd van de persoonlijke lening wordt vooraf vastgesteld tussen beide partijen.

Een veel voorkomende reden voor het aangaan van een persoonlijke lening is de aankop van een auto. De looptijd van de lening wordt in deze gevallen afgestemd op de levensduur van uw auto om er zeker van te zijn dat u na het afschrijven van uw auto de lening volledig heeft kunnen terugbetalen. Ook bij de aankoop van een nieuwe camper of nieuwe meubels wordt er al eens een beroep gedaan op een persoonlijke lening.

We sommen nu eerst even de voordelen en nadelen op van de persoonlijke lening. Een eerste groot voordeel is het feit dat de uitbetaling van de lening veelal direct op uw bankrekening terechtkomt, de wachttijd is dus steeds erg kort. De persoonlijke lening biedt ook een aantal zekerheden: zo kan het rentepercentage niet onverwachts aangepast worden, is het maandbedrag dat betaald moet worden vast en kent u ook vooraf de looptijd van de lening.

Helaas zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de persoonlijke lening. Het is namelijk zo dat de rente de hele periode vast is maar vaak een stuk hoger ligt dan de rentes die voor een doorlopend krediet aangeboden worden door de financiële instelling. Ook de flexibiliteit van de persoonlijke lening is erg beperkt. Bij een financiële meevaller kan u bijvoorbeeld vervroegd aflossen maar hierop zal een soort van boete rente betaald moeten worden.